5 tips voor een geslaagde fotoshoot

Je hebt een fotoshoot geboekt. Leuk! Dan begint de voorpret, én de voorbereiding. Want ik neem als fotograaf uiteraard graag het voortouw in waar en wat we fotograferen tijdens de shoot, maar zelf kun je ook actie ondernemen om de fotoshoot geslaagd te laten verlopen. Hieronder 5 tips!

Tip 1. Begin op tijd met de voorbereiding voor kleding

Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Een dag voor de shoot stressen omdat je niet weet wat iedereen aan moet trekken, wil je liever niet. Doe inspiratie op, kijk wat je al in je kast hebt en mix en match! Ga vooral voor kleding waarin je je goed voelt. Dat straal je dan uiteindelijk ook uit op de foto’s.

Stem de kleuren van de kleding van andere gezinsleden enigszins af op elkaar, zodat niet één persoon heel erg de aandacht trekt op de foto. Tenzij je dat wil :).

Liever geen hele drukke, kleurrijke printjes en denk bijvoorbeeld bij een shoot in de natuur voor mooie aardetinten. Als je twijfelt, kunnen we altijd even overleggen. Of je neemt gewoon een extra set kleding mee naar de shoot.

Tip 2. Is je fotoshoot bij jou thuis? Zorg dan dat het opgeruimd is

Een opgeruimd huis ziet er altijd mooier uit op een foto dan wanneer je kleine onnodige spulletjes in beeld ziet. Bij een thuisshoot, schiet ik vaak in de woonkamer, de slaapkamer en eventueel in de babykamer.

Tip 3. Maak een pinterest bord

En pin foto’s die jij mooi vindt en inspireren. Op deze manier kom je erachter wat voor soort foto’s jou aanspreken. Als fotograaf neem ik uiteraard vaak het voortouw in wat voor foto’s we kunnen maken en ga ik op zoek naar de mooiste plekken met het mooiste licht.

Maar zo had ik ooit een klant die door het maken van een Pinterest-bord erachter kwam dat ze een sterke voorkeur had voor lichte foto’s en voor close-ups. Daar kunnen we dan extra rekening mee houden en ervoor zorgen dat we voldoende van dat soort foto’s schieten.

Tip 4. Zoek props en leg ze klaar

Een beetje hetzelfde als je kleding voorbereiden, maar dan met eventuele spulletjes. Vooral bij een newborn extra leuk om wat mooie dekentjes en knuffels klaar te hebben liggen. Het geeft sfeer aan de foto’s en ze worden er extra persoonlijk door.

Als je over 10 jaar de foto’s nog eens terug kijkt, staat dat bijzondere knuffeltje er ook op. Als je buiten gaat shooten, neem dan een leuk kleedje mee om op te zitten.

Eventueel wat speelgoed voor de kinderen (een bal werkt altijd goed), en eventueel reservekleding.

Tip 5. Kinderen? Met volle buik beginnen

Als je kinderen hebt, zorg dan dat iedereen van tevoren heeft gegeten en gedronken. Dan hebben ze genoeg energie om de shoot vol te houden. Eten en drinken tijdens de shoot is vaak niet zo charmant, met vieze monden. Maar voor na de shoot kun je wel wat meenemen. Dat hebben ze dan ook dik verdiend.

En daarna vooral genieten!

En na alle voorbereiding is het vooral genieten tijdens de shoot. En alles vooral los te laten. Ik zorg voor de ontspannen sfeer. Kids kunnen lekker spelen tijdens de shoot zodat ze lekker zichzelf zijn op de foto. Niet te geforceerd poseren en lachen naar de camera. Tussen alle momenten die jullie als gezin hebben, maak ik de mooiste foto’s.

Veel plezier!

Bonus tip

Je hoeft van tevoren niet te bedenken wat je met de foto’s gaat doen maar als tip achteraf: kies de mooiste foto’s uit en druk ze af of maak er een album van als je dat niet hebt laten doen.

Het is zonde (van zowel de investering als de mooie foto’s) als de foto’s op een computer blijven staan. En zo kun je trots dat album of die prints laten zien of er zelf af en toe naar kijken!

Ook zin in een fotoshoot?

Home » Blog » 5 tips voor een geslaagde fotoshoot